Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Αν είχατε στη διάθεσή σας μια χρονομηχανή, πώς θα την αξιοποιούσατε;

Ρωτήθηκαν σχετικά μαθητές της Β' Γυμνασίου. Και ιδού τα αποτελέσματα:
Ι. α. Κάποιοι επέλεξαν να ταξιδέψουν στο παρελθόν.
β. Κάποιοι προτίμησαν το μέλλον.
γ. Ελάχιστοι συνδύασαν τις δύο χρονικές βαθμίδες.
δ. Μια μαθήτρια θεώρησε ότι δεν είναι τόσο απαραίτητη η χρονομηχανή, ενώ αντίθετα ένας μαθητής αρνείται να επανέλθει πίσω στην εποχή του. Κάποιος άλλος πιστεύει ότι ποτέ δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μια ανάλογη δυνατότητα.
ΙΙ. α. Οι περισσότεροι θεώρησαν ισοδύναμο ποσοτικά τον χρόνο που έμειναν στο παρελθόν ή το μέλλον με τον χρόνο που θα περνούσαν στη δική τους εποχή.
β. Δύο μαθήτριες υποστήριξε ότι, ενώ τις φάνηκε μεγάλο το διάστημα που "έλειψαν" από την εποχή τους, στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι απουσίασαν για κάποια δευτερόλεπτα ή λεπτά.
ΙΙΙ. α. Οι περισσότεροι περιέγραψαν ένα μοναχικό ταξίδι.
β. Μία μαθήτρια προτίμησε να ξεφύγει από τον κίνδυνο της "μοναξιάς" ΄παίρνοντας μαζί, για καλό και για κακό, την οικογένειά της.
γ. Μια άλλη είχε μαζί της τη φίλη της Μελίνα.
IV.
α. Ένας μαθητής ανατρέχει στην εποχή της δημιουργίας της γης και παρακολουθεί το φαινόμενο του Big Bang. Φέρνει πίσω υλικό για έρευνα.
β. Αρκετοί μαθητές ταξίδεψαν στην Αρχαία Ελλάδα. Δύο επιλέγουν την περίοδο του Τρωικού Πολέμου. Ο ένας μάλιστα αναλαμβάνει δράση στον Τρωικό Πόλεμο σκοτώνοντας βασικούς ήρωες, απαγάγοντας την Αφροδίτη και διεκδικώντας την εξουσία στην αρχαία Ελλάδα. Δύο μαθητές επιθυμούν να πολεμήσουν με τον Λεωνίδα εναντίον των Περσών, για να διηγηθούν στους σύγχρονούς τους απο πρώτο χέρι τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής των Σπαρτιατών. Ο ένας μάλιστα επιχειρεί να σκοτώσει τον Εφιάλτη, πριν προδώσει τους Σπαρτιάτες. Ένας ακόμη συμμετέχει σε πολέμους ενάντια στους Πέρσες και σε άλλη χρονική περίοδο ενάντια στους Ρωμαίους διεκδικώντας για τον εαυτό του απόλυτη εξουσία. Τρεις προτίμησαν να επισκεφτούν την Αθήνα του Περικλή. Μία μαθήτρια γνωρίζει φιλοσόφους και μαθηματικούς, παρακολουθεί μαθήματα, καθίσταται αυτόπτης μάρτυς μιας μάχης Σπαρτιατών-Περσών. Ένας μαθητής τέλος καταγράφει έναν κατάλογο προορισμών: Αθήνα του Περικλή, Αίγυπτος της Κλεοπάτρας, Βενετία του Μάρκο Πόλο, Λος Άντζελες-Χόλιγουντ, Ανταρκτική εκατό χρόνια μετά.
γ. Δύο μαθήτριες ταξίδεψαν στην Αίγυπτο. Η μία μπαίνει σε ένα σακί και μεταφέρεται ως λαθρεπιβάτις από ένα καραβάνι σε μια μακρινή πόλη. Ξεναγείται εκεί, διασχίζει με ένα πλοιάριο τον Νείλο, γνωρίζει την αιγυπτιακή φύση και τους ...κροκόδειλους, ξαφνιάζει τους ιερείς σε έναν ναό με την ετεροχρονισμένη αμφίεσή της και, όταν καταδιώκεται, εντοπίζει μέσα σε μια πυραμίδα -τελευταία στιγμή- τη χρονομηχανή, για να σωθεί. Η άλλη περιηγείται στις πυραμίδες και σε άλλα μνημεία. Πέρασαν αρκετό χρόνο εκεί, τόσο που η μία τουλάχιστον κιδύνεψε να χάσει τη χρονομηχανή και την ανακαλύπτει στην τύχη "πεταμένη και σκουριασμένη". Η μία γέμισε βαλίτσες με ...σουβενίρ και η άλλη ανακάλυψε στην επιστροφή ότι είχε για συντροφιά της μια βασιλική γάτα, σύμβολο τύχης και ευημερίας. Την άλλη φορά θα προσπαθήσει να φέρει στο παρόν έναν γνήσιο φαραώ.
δ. Ένας μαθητής επιστρέφει στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στο χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ. Δοκιμάζει τον μαγικό ζωμό και δέρνει αρκετούς Ρωμαίους. Επιχειρεί μάλιστα να κατακτήσει τον κόσμο επιστρέφοντας στην εποχή του με όλα τα αγαθά που τπυ επιτρέπουν να περάσει μια ...ήρεμη και άνετη ζωή.
ε.Ένας μαθητής "ανατρέχει" στον Μεσαίωνα και επιδεικνύοντας αντικείμενα της εποχής του πείθει τους ανθρώπους ότι είναι "ελέω Θεού" βασιλιάς τους. Μέσω ενός βιβλίου ιστορίας μάλιστα τους ενημερώνει σχετικά με το δικό τους μέλλον. Ένας άλλος ταξιδεύει στα χρόνια βασιλείας του Ιουστινιανού και "σφετερίζεται" την εξουσία δημιουργώντας μια ισχυρότατη αυτοκρατορία. Κάποιος μαθητής επιλέγει να ζήσει στην εποχή των ιπποτών με αφετηρία ένα μικρό χωριό της Νότιας Γαλλίας.
στ. Μία μαθήτρια ταξίδεψε στην Β. Αμερική του 16ου αι., στη φυλή των Απάτσι, όπου φιλοξενήθηκαν για ένα μήνα και αναγκάστηκαν να "φύγουν" κατά τη διάρκεια μιας σύρραξης με τον Ντιέγκο Σαν Τέρας, τον χειρότερο εχθρό των Ινδιάνων, για να σωθούν.
ζ. Ένας μαθητής απήγαγε το 1913 τον Χίτλερ και τον μετέφερε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου τον έκανε μαθητή του Σωκράτη συμβάλλοντας έτσι στη γαλούχησή του με τις αρχές της αθηναϊκής δημοκρατίας και αποσοβώντας τον κίνδυνο ενός Β' παγκόσμιου πολέμου.
η. Δύο μαθητές έχουν την περιέργεια να παρακολουθήσουν από κοντά τις δύσκολες συνθήκες του Β' Παγκόσμιου πολέμου και της Κατοχής.
θ. Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες θέλησαν να ταξιδέψουν στην Αμερική του '40 και του '60 και να επισκεφτούν τον τραγουδιστή Bob Marley. Κάποιος επιλέγει ειδικότερα τη χρονολογία 1966, για να παρακολουθήσει μια συναυλία του Jimi Mendsix. Μία μαθήτρια "τοποθέτησε" τη συνάντηση αυτή στην Τζαμάικα. Ένας μαθητής συνδυάζει το ταξίδι του αυτό με την προσπάθειά του να αποτρέψει τον Αϊνστάιν από την αποκάλυψη της φόρμουλας της ατομικής βόμβας στον Αμερικανό πρόεδρο και επιπλέον προ-λειαίνει για τον εαυτό του την οικονομική του κατάσταση, κυνηγώντας τυχοδιωκτικά "το χρυσάφι του Κλοντάικ".
ι. Ένας μαθητής ταξιδεύει στη δεκαετία του '70, όταν δημιουργούνται συγκροτήματα των Metal. Αγοράζει έναν αυθεντικό δίσκο των Venom "Black Metal" σε βινύλιο και συμμετέχει στην πρώτη περιοδεία των Celtic Frost. Στη δεκαετία του '80 εμποδίζει τη δημιουργία των GUNS N' ROSES και καθοδηγεί στα βήματά του τον Steve Harris, δημιουργό των IRON MAIDEN.
κ. Ένας μαθητής ταξιδεύει στην Άγρια Δύση των Ντάλτον και του Λούκυ Λουκ και ζει μαζί τους περιπέτειες.
λ. Μια μαθήτρια "επιστρέφει" στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα στο καλοκαίρι της έκτης δημοτικού.
μ. Μια μαθήτρια "κινείται" στην προηγούμενη ημέρα, για να επαναληφθεί ο αγώνας των τμημάτων 2Α-2D μήπως και πετύχει η τάξη της τη νίκη.
ν. Ένας μαθητής ταξιδεύει στον χωροχρόνο εντοπίζοντας τις απαντήσεις των διαγωνισμάτων και βελτιώνοντας έτσι τους βαθμούς του αλλά και τα οικονομικά του, αφού αποφασίζει να "πουλήσει" τις απαντήσεις στους συμμαθητές του έναντι εξωφρενικών τιμών. Ο ίδιος κινείται στο άμεσο μέλλον αγοράζοντας ό,τι επιθυμεί σε περιόδους εκπτώσεων...
ξ. Μια μαθήτρια επιλέγει ως προορισμός της το 2013, έτος της αποφοίτησής της από το σχολείο, προκειμένου να απαλλαγεί από τις σχολικές της υποχρεώσεις και να έχει μεγαλύτερη ελευθερία στο πλαίσιο των σπουδών της. Κάποιος άλλος μαθητής κινείται στο έτος 2020 και φαντάζεται το μέλλον του. Φαντάζεται ότι έχει ένα λευκό αυτοκίνητο, ένα άνετο σπίτι με ένα πιάνο με ουρά. Εργάζεται ως οδοντίατρος σε ένα ζεστό περιβάλλον, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την κλινική "Άγιος Λουκάς". Έχει παντρευτεί και έχει ήδη έναν γιο πέντε χρονών.
ο. Ένας μαθητής σπεύδει στο μέλλον, την εποχή που έχει κερδίσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και το κύπελλο.
π. Μία μαθήτρια επισκέφτεται τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, που έχει εξελιχθεί σε ένα είδος "μεταλλαγμένης Βενετίας" (όλοι κυκλοφορούν με ειδικά υποβρύχια οχήματα και τα κτήρια είναι σαν ενυδρεία). Συναντά ρομπότ και πίνει έναν robochino! Μια ακόμη μαθήτρια κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος (μετά από 200 χρόνια), για να δει αν θα επαληθευθούν οι φόβοι μας σχετικά με τις κλιματολογικές αλλαγές και τη λειψυδρία. Ένας μαθητής επίσης ταξιδεύει στη μελλοντική Θεσσαλονίκη και εξασφαλίζει έναν άνετο τρόπο ζωής, αφού τον βοηθούν στην εργασία του τα ρομπότ. Δύο μαθητές δεν παραλείπουν να αναζητήσουν το σπίτι τους.
ρ. Κάποιος κατευθύνεται στο Παρίσι του μέλλοντος, που είναι πλέον μισογκρεμισμένο λόγω της οικολογικής καταστροφής.
σ. Κάποιος κάνει λόγο για την κατάσταση 500 χρόνια μετά, ενώ κάποιος άλλος ταξιδεύει γενικά στο μέλλον, για να ανιχνεύσει την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί.
τ. Μία μαθήτρια, αν και ήταν σε δίλημμα για τον "προορισμό" της, προτίμησε τελικά, αντί να επισκεφτεί την αρχαία Ελλάδα να κινηθεί προς την Αμερική του 2830, να περιπλανηθεί στα καταστήματα, όπου έχουν αυξηθεί πλέον οι μηχανές, και να ταξιδέψει με ένα πύραυλο στο φεγγάρι και στη συνέχεια με ένα υποβρύχιο στον βυθό της θάλασσας.
υ. Μία μαθήτρια επέλεξε να επισκεφτεί τον παράδεισο, για να εμποδίσει την Εύα να φάει το μήλο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξαλείψει καθετί άσχημο από την προσωπική και την κοινωνική μας ζωή.
V. α. Η χρονομηχανή ήταν ένα επίτευγμα της τεχνολογίας που εκτίθεται σε μουσείο. Διαθέτει πληκτρολόγιο με γράμματα (για τις πόλεις) και αριθμούς (για τη χρονολογία).
β. Η χρονομηχανή είναι τελευταίο μοντέλο που μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας.
γ. Η χρονομηχανή ήταν ένα μεγάλο κράνος, δημιούργημα του παππού, που φυλάσσεται στο πατάρι.
δ. Πρόκειται για ένα περιδέραιο.
ε. Πρόκειται για όνειρο.
στ. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν περιγράφεται.
VI. α. Οι περισσότεροι δεν θεώρησαν ότι μπορούν να επέμβουν με τον τρόπο αυτό στον ρου της ιστορίας.
β. Κάποιος μαθητής θέλησε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αποτροπή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
γ. Κάποια μαθήτρια "σβήνει" τα κακώς κείμενα στον κόσμο εμποδίζοντας την Εύα να φάει στο μήλο.
δ. Δύο μαθητές "δείχνουν" στους αρχαίους Έλληνες αντικείμενα από τη σύγχρονη εποχή που έχει μαζί της (στυλό, χαρτί, βιβλία, φωτογραφική μηχανή, πλαστικά, όπλα).
ε. Μια μαθήτρια που ταξιδεύει στο μέλλον "απομνημονεύει" τεχνολογικά ευρήματα, για να τα προτείνει στη δική της εποχή επιστρέφοντας.
στ. Κάποιος μαθητής θα "έφερνε" στην εποχή του φωτογραφικό υλικό από το "κατεστραμμένο" περιβάλλον του μέλλοντος, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος.
ζ. Ένας μαθητής φέρνει υλικό για έρευνα από την εποχή της δημιουργίας του κόσμου, προκειμένου να ενισχυθούν ή να απορριφθούν επιστημονικές θεωρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου